Vaak gestelde vragen

Wellicht heeft u na het bekijken van onze website nog vragen. Hieronder vindt u in antwoorden op enkele meest gestelde vragen specifiek voor onze machine monitoring systemen.


1. WAAR BESTAAT JULLIE MACHINE monitoring SYSTEEM UIT?

Wij zijn voorstanders van het leveren van een compleet pakket bestaande uit de programmatuur en de specifiek door ons voorgeprogrammeerde IIoT hardware. Wij proberen daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van de reeds aanwezige ICT-infrastructuur en servercapaciteit. Voor het aanleggen van additionele infrastructuur en de installatie van de programmatuur zullen wij een beroep doen op uw eigen netwerkbeheerder. Eventueel kunnen wij u doorverwijzen naar een externe netwerkbeheerder die ervaring heeft met het aanleggen en installeren van onze pakketten.

Onze machine monitoring systemen registreren cyclustijden, stilstandstijden, storingen, geplande en ongeplande stops. Aan de hand hiervan worden, als onderdeel van OEE en TEEP, de beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit van de productie per machine en order continue en real-time berekend. U kunt eenvoudig de prestaties van de machines en orders door te tijd heen beoordelen, analyseren en exporteren naar excel.

Onze machine monitoring systemen bestaan uit een hardware gedeelte (IIoT) welke lokaal op uw productielocatie wordt geplaatst en een software gedeelte welke bij u of bij ons op de server staat. Via een web-browser krijgt u vanaf iedere gewenste werkplek eenvoudig inzicht in de prestaties van uw machinepark.


2. WAT IS MIJN INVESTERING?

Dat hangt er van af. Onze systemen zijn maatwerkoplossingen waardoor de investering afhankelijk van de situatie wat kan fluctueren afhankelijk van de exacte situatie. Wij kunnen het machine monitoring systeem leveren als on-premise oplossing waarbij u een licentie op de software en de hardware in uw eigendom krijgt. Wij kunnen uw machine monitoring systeem ook leveren als een dienst (cloud oplossing). Om u een idee van de investering te geven, vindt u hieronder twee voorbeelden:


Voorbeeld 1. On-premise oplossing

Wanneer het aantal aan te sluiten machines groot is, dan is een on-premise oplossing waarschijnlijk voor u het meest geschikt. U krijgt de licentie op de software in eigendom en de software draait op uw eigen servers. Hierdoor heeft u geen beperkingen in de hoeveelheid aan te sluiten machines. Zelfs het uitbreiden over meerdere productielocaties behoort tot de mogelijkheden zonder dat u extra licentie- of abonnementskosten hiervoor maakt. U investeert slechts eenmalig in de on-premise uitbreiding per toe te voegen productielocatie en/of uitbreiding met 8 machines.

 • Een on-premise OEE/TEEP machine monitoring systeem voor 16 machines:
  € 14.900,00
 • Uitbreiding met on-premise OEE/TEEP machine monitoring voor iedere volgende 8 machines binnen dezelfde productielocatie:
  € 2.050,00
 • Uitbreiding met on-premise OEE/TEEP machine monitoring voor iedere volgende 8 machines op een bijkomende productielocatie:
  € 2.650,00


Voorbeeld 2. Cloud oplossing

Met name wanneer u wat minder machines aan te sluiten hebt, en/of klein wilt beginnen kan dit een interessante optie zijn. De programmatuur draait dan bij ons op de server en wij dragen zorg voor het onderhoud en up-to-date houden van de programmatuur. U bespaart hierbij op de aanschafkosten van de software. De benodigde IIoT hardware krijgt u vervolgens van ons in bruikleen. Een indicatie van de tarieven bij een contract van 3 jaar zijn als volgt:

 • Een cloud OEE/TEEP machine monitoring systeem voor de eerste 8 machines:
  € 325,00 per maand
 • Uitbreiding met cloud OEE/TEEP machine monitoring voor iedere volgende 8 machines op dezelfde productielocatie:
  € 215,00 per maand
 • Uitbreiding met cloud OEE/TEEP machine monitoring voor iedere volgende 8 machines op een bijkomende productielocatie:
  € 275,00 per maand


3. HOE SNEL VERDIEN IK DIT TERUG?

Wij verwachten dat ons machine monitoring systeem zich al binnen enkele maanden terugverdient. Als cloud oplossing verdient het machine monitoring systeem zichzelf gelijk al vanaf de eerste maand terug doordat u geen investering vooraf hoeft te doen, maar wel direct vanaf de eerste maand uw productieproces effectiever kunt maken. Wanneer u een groot aantal machines wilt aansluiten zult u merken dat met een on-premise oplossing de investering per machine snel terugloopt. Wilt u weten welke oplossing voor uw productieproces en bedrijfsgrootte het beste is? Neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier of via e-mail. Wij rekenen u graag voor hoe welk systeem het beste bij uw situatie past, en wat dit voor u zou opleveren.


4. WELKE INFRASTRUCTUUR HEB IK NODIG?

Vaak is al veel van de voor het machinemonitoring systeem noodzakelijke ICT-infrastructuur aanwezig. Wij proberen altijd zoveel mogelijk op uw bestaande infrastructuur aan te sluiten. Soms is het zelfs mogelijk om zonder enige aanpassing aan uw infrastructuur ons systeem te laten werken. Het machinemonitoring systeem heeft minimaal volgende nodig:

 • Een ethernet aansluiting naar een centrale plek in uw productiehal waar de machinemonitoring IIoT hardware kan worden geplaatst,
 • Een vrij 230V stopcontact op deze centrale plek om de IIoT hardware van stroom te voorzien,
 • Een potentiaalvrij relais (geschikt om 24V te schakelen) per te loggen machine, aangesloten op de machine en schakelend op de productiecyclus,
 • Een (minimaal 2-aderige voor 24V geschikte) schakeldraad per machine, aangesloten op het relais, en eindigend op de centrale plek.
 • Mocht u nog geen schakeldraden hebben liggen, dan raden wij aan om deze schakeldraad uit te voeren als een 8-aderige industriele UTP-kabel, eindigend met een RJ-45 connector op de centrale plek.


5. KAN IK NOG MEER METEN NAAST TEEP EN OEE?

Ja, dat kan! In principe kunt u alles met het machine monitoring systeem loggen waar een sensor voor beschikbaar is. Temperatuur, druk, geluid, posities van gereedschappen, etc. kunt u allemaal loggen en analyseren met ons machine monitoring systeem. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via het contactformulier of via e-mail. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.


Wanneer het antwoord op uw vraag hierboven er niet bij staat, neemt u dan contact met ons op via het contactformulier of via e-mail. We beantwoorden uw vragen graag.

engies BV

beter werken | beter produceren | beter renderen